Vyberte stránku

Letos, v podstatě i díky blogu, jsem se rozhodla upéct svůj první mazanec. Hledala jsem nějaký jednoduchý a rychlý recept. Jelikož si ještě kynutým těstem nejsem úplně jistá, vybrala jsem nakonec tvarohový mazanec, který je díky tvarohu krásně vláčný. Přidala jsem mandle a rozinky namočené v rumu. Těsto je jednoduché a rychlé. Žádné kynutí. Můžete z něj udělat dva menší mazance a nebo jako já jeden velký. O to se Vám ale protáhne doba pečení. Mazanec mi sice praskl, ale i tak nemá chybu. Dle mé polovičky, je to nejlepší mazanec, jaký kdy jedl.

Na jeden velký nebo dva menší potřebujete:
2 vajíčka + jedno na potření
150 g změklého másla
250 g měkkého tvarohu, baleného
200 g moučkového cukru
1 lžíci vanilkového cukru
1 lžíci rumu
500 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
asi 5 lžic mléka
2 lžíce spařených loupaných mandlí, nakrájených nahrubo
2 lžíce rozinek naložených v rumu

Troubu předehřej na 200°C. Plech vylož pečícím papírem.
Ve velké míse utři vajíčka, máslo, tvaroh, oba cukry a rum. Přidej prosátou mouku s kypřícím práškem, polovinu mandlí, rozinky a asi 3 lžíce mléka. Vařečkou vypracuj tužší těsto, které se nebude lepit. Pokud je moc suché přidej mléko, pokud mokré přisyp mouku. Pokud to vařečkou příliš nejde, jako mně, pusť se do toho rukama. Z těsta udělej bochánek, dej ho na plech a potři rozšlehaným vejcem a posyp zbytkem mandlí.
Peč 10 minut na 200°C a potom teplotu stáhněte na 150°C. V mém případě pečení jednoho velkého mazance to trvalo hodinu. Když už je krásně zlatý, přikryj ho alobalem, aby se nespálil, jak se bude dopékat uvnitř. Špejlí zapíchnutou do středu vyzkoušej, zda je upečený. Nech ho zcela vychladnout a podávej.

 
Převzato z našeho původního foodblogu mangiare.cz