Vyberte stránku

Clafoutis pochází z regionu Limousin z Francie. Většinou je z černých třešní, které jsou zalité řídkým jakoby palačinkovým těstem. To se při pečení hodně nafoukne a po vychladnutí zase splaskne. V originálu se nechávají pecky. Já jsem je z třešní odstranila.
Pokud máte formu o průměru 18 cm, použijte poloviční množství surovin.

Na formu o průměru 26 cm potřebuješ:
600 g třešní, omytých, vypeckovaných
2 lžíce rozpuštěného másla (30g)
4 vejce
1 hrnek mléka
3/4 hrnku hladké mouky
špetku soli
1/2 hrnku cukru + na vysypání formy
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Předehřej troubu na 180°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymaž máslem a vysypej cukrem.
Třešně nasyp do formy v jedné vrstvě.
Prošlehej vejce se zbytkem cukru a solí. Přidej mouku, mléko, extrakt a pořádně promíchej. Těsto nalij na třešně.
Peč 40-45 minut, než se těsto nafoukne a zezlátne. Servíruj ještě teplý nebo vychladlý.

Převzato z mého původního blogu mangiare.cz