Vyberte stránku

Telecí Saltimbocca je původem italské jídlo a v překladu to znamená “skočdohubka”. V originální receptuře je to tenký plátek telecího masa s parmskou šunkou a šalvějí. Před pečením je lepší jej na den až dva naložit do oleje s trochou bílého vína. Potom už je jeho příprava velmi rychlá.

Na 2-3 porce potřebuješ:

  • 3 plátky telecího zadního nebo hřbetu o síle do 0,5 cm
  • 3 plátky parmské šunky
  • 6 lístků šalvěje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce bílého vína

Na každý plátek masa polož jeden plátek parmské šunky a 2 lístky šalvěje. Nejlépe je tam přichyť párátkem. Pokud máš čas, tak vše nalož do 2 lžic oleje a 1 lžíce bílého vína na 1-2 dny.
Na pánvi rozpusť máslo a přidej zbytek oleje. Plátky nejdříve opeč ze strany se šunkou cca 2 minuty. Potom otoč a opékej další 2 minuty. Maso dej stranou a udržuj v teple. Do výpeku přidej trochu vína, nech odpařit alkohol a zredukuj množství výpeku asi na 2/3. Maso podávej polité trochou výpeku.

Na pečenou mrkev budeš potřebovat:

  • 4 velké mrkve
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci italských bylinek
  • Špetku soli

Troubu předehřej na 180°C a plech vylož pečícím papírem nebo silikonovou podložkou.
Mrkev řádně omyj, případně oloupej, a  rozkrájej na čtvrtky. V misce smíchej olej, bylinky a sůl. Mrkev dej na plech, polij bylinkovou směsí a rukama pořádně rozetři po mrkvi. Rozprostři ji na plech do jedné vrstvy. Peč cca 20 – 25 minut.

Tip: Před koncem pečení můžeš mrkev posypat parmazánem a nechat ještě chvíli zapéct.