Telecí Saltimbocca je původem italské jídlo a v překladu to znamená “skočdohubka”. V originální receptuře je to tenký plátek telecího masa s parmskou šunkou a šalvějí. Před pečením je lepší jej na den až dva naložit do oleje s trochou bílého vína. Potom už je jeho příprava velmi rychlá.
Na 2-3 porce potřebuješ:
- 3 plátky telecího zadního nebo hřbetu o síle do 0,5 cm
- 3 plátky parmské šunky
- 6 lístků šalvěje
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce bílého vína
Na každý plátek masa polož jeden plátek parmské šunky a 2 lístky šalvěje. Nejlépe je tam přichyť párátkem. Pokud máš čas, tak vše nalož do 2 lžic oleje a 1 lžíce bílého vína na 1-2 dny.
Na pánvi rozpusť máslo a přidej zbytek oleje. Plátky nejdříve opeč ze strany se šunkou cca 2 minuty. Potom otoč a opékej další 2 minuty. Maso dej stranou a udržuj v teple. Do výpeku přidej trochu vína, nech odpařit alkohol a zredukuj množství výpeku asi na 2/3. Maso podávej polité trochou výpeku.
Na pečenou mrkev budeš potřebovat:
- 4 velké mrkve
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci italských bylinek
- Špetku soli
Troubu předehřej na 180°C a plech vylož pečícím papírem nebo silikonovou podložkou.
Mrkev řádně omyj, případně oloupej, a rozkrájej na čtvrtky. V misce smíchej olej, bylinky a sůl. Mrkev dej na plech, polij bylinkovou směsí a rukama pořádně rozetři po mrkvi. Rozprostři ji na plech do jedné vrstvy. Peč cca 20 – 25 minut.
Tip: Před koncem pečení můžeš mrkev posypat parmazánem a nechat ještě chvíli zapéct.