Vyberte stránku

Velmi ráda peču a měla jsem šílenou chuť na nějaký koláč. Jelikož jsem viděla v obchodě švestky, rozhodla jsem se upéct koláč z nich. Hledala jsem ale nějaký netradiční. Našla jsem ho v blogu Joy the Baker a na první pohled se do něj zamilovala. V receptu je totiž použité hnědé slané máslo, které mi naprosto učarovalo svou oříškovo-karamelovou vůní.

Na jeden koláč o průměru 29 cm potřebuješ:
160 g slaného másla
180 g krystalového cukru + 2 polévkové lžíce (na posypání během pečení)
250 g mouky
1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
250 ml mléka
7 švestek rozpůlených bez pecek a rozkrájených na třetiny

Troubu rozehřej na 175 °C. Nejdříve se pustíme do přípravy másla. Na středním ohni rozpusť máslo. Občas zamíchej a bedlivě sleduj až začne hnědnout a získá vůni karamelu a oříšků. Pánev sundej z ohně a máslo přelij do misky. Nech trochu vychladnout. Dvěma lžícemi tohoto másla vymaž formu na koláč.
V míse smíchej cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přilij mléko a promíchej. Nakonec přidej zhnědlé máslo a v těstě ho rozmíchej metlou. Ne robotem, pěkně ručně, abys těsto nepřešlehal.
Nalij do formy, poklaď švestkami a dej do trouby péct na 35 minut. Potom koláč vytáhni a posyp ho dvěma polévkovými lžícemi cukru. Vrať zpět do trouby a dopékej 10 – 15 minut. Špejlí vyzkoušej, zda je těsto upečené a nech při pokojové teplotě vychladnout.
Dle receptu je koláč nejlepší ohřátý s vanilkovou zmrzlinou. Mohu Vás ubezpečit, že je báječný i bez ní. Do hnědého slaného másla jsem se naprosto zamilovala. V těstě je naprosto úžasné a co provede s okrajem koláče se nedá ani popsat. Kupodivu slaná chuť zmizí a v chuti koláče se neprojeví.

Převzato z našeho původního foodblogu mangiare.cz