Shortbread jsou skotské sušenky, které se pečou nejčastěji na Vánoce. V původní receptuře obsahují jeden díl cukru, dva díly másla a tři díly ovesné mouky. Od té doby už je samozřejmě spousta různých receptů a každý si je dělá po svém.
Tahle varianta je výborná. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř měkké, je tam cítit limetka a občas kousneš do křupavé pistácie.
Na 10 kusů potřebuješ:
½ hrnku másla pokojové teploty (115g)
½ hrnku cukru
špetku muškátového oříšku
1 lžičku limetkové kůry (asi ze 2 limetek)
¼ hrnku oloupaných pistácií, pokrájených nahrubo (50g)
1 a ¼ hrnku hladké mouky
Předehřej troubu na 175°C a plech vylož pečícím papírem.
Ve střední misce vyšlehej metličkou máslo, cukr, muškátový oříšek a limetkovou kůru. Ideální je na tohle robot nebo šlehač s balónovou metlou. Přidej mouku a pistácie. Nejprve vařečkou a potom rukou vypracuj těsto.
Dej ho na plech s pečícím papírem a vytvoř z něj placku o průměru cca 20 cm. Nakrájej pomocí pěti řezů na deset kusů. Povrch propíchej vidličkou.
Peč v troubě asi 15 minut, nebo dokud nezačnou zlátnout.
Před konzumací nech vychladnout.