Vyberte stránku

Jak možná víte, mám syna s alergií na vejce. Do té doby si člověk vůbec neuvědomí v čem všem vlastně jsou a jak je kolikrát těžké je nahradit. Jsem vždycky šťastná, když najdu fungující recept na pečení, který vejce neobsahuje. Tento je právě takový. Je jednoduchý a sušenky jsou moc dobré. Chutnají i synovi a to je největší můj kritik při vaření. 🙂

Na 20 sušenek potřebuješ:
60 g moučkového cukru
2 1/2 lžíce jogurtu
55 g kokosového oleje (trochu povoleného)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžičku „chai koření“ (viz. rada dole)
špetku soli
větší špetku sody na pečení
60 g špaldové mouky
125 g hladké mouky
35 g sušeného ovoce dle chuti (brusinky, meruňky…)

Předehřej troubu na 160°C a plech vylož pečícím papírem nebo podložkou.
Ve větší misce promíchej metlou cukr, olej a jogurt. Měla by z toho být hladká směs. Přimíchej vanilkový extrakt a koření. V další misce smíchej sodu a mouky. Suchou směs pomalu po částech zapracuj do mokré. Vše pěkně pomocí vařečky ručně. Těsto pomoc vyklop na pomoučený vál a propracuj trochu rukama. Mělo by to jít lépe k sobě. Pokud je směs moc suchá, tak přidej maličko vody. Pokud je moc mokrá dej trochu mouky. Do těsta zapracuj sušené ovoce, vytvoř z těsta váleček a zabal do potravinové fólie. Dej na 30 minut do mrazáku.
Po uplynutí doby vytáhni, rozbal a nakrájej na kolečka do síle cca 1 – 1,5 cm. Vyskládej je na plech a dej péct na 20 minut do trouby. Můžeš je dávát celkem blízko sebe, protože se neroztečou. Po upečení nech vychladnout a podávej.

Rada: Chai koření je směs koření, kterou si snadno uděláš doma. Stačí smíchat 1/2 lžicky skořice, 1/4 lžičky zázvoru, větší špetku hřebíčku a muškátového oříšku. Pokud budou sušenky určené pro děti, tak bych muškátový oříšek vynechala.