Trochu jiná snídaně v podobě slaného koláče s vejci, sušenou šunkou a špenátem. Místo špenátu použijte co máte aktuálně v lednici (rukolu, polníček, nebo různé směsi atd.). Kozí sýr může být klidně s různými bylinkami.
Je potřeba myslet na to, že těsto a vejce by měli mít pokojovou teplotu. Vyndejte je tedy z ledničky 30 minut před přípravou.
Na 6 porcí potřebuješ:
1 balení listového těsta, nejlépe rozválené
7 vajec
1 lžíci vody
1/2 lžíce sezamových semínek
100 g měkkého kozího sýra
2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
5 plátků sušené šunky, natrhané na kousky
2 hrsti listového špenátu
1/2 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce citrónové šťávy
hoblinky parmazánu
Těsto rozválej pokud je třeba, dej na pečící papír a ten potom na plech.
Troubu předehřej na 200°C.
Na těstě si nožem nařízni 1 cm okraj. 1 vejce prošlehej a přidej vodu. Těsto s ním pomaž a vnitřek propíchej vidličkou. Okraje posypej sezamovým semínkem. Těsto dej péct do trouby na 10 minut.
Pokud se i přes propíchání vnitřek nafoukne, tak jej opatrně vidličkou splácni. Vnitřek pomaž kozím sýrem. Nejlépe ho dej na těsto a až se trochu povolí, tak jej opatrně rozetři. Rozklepni do těsta 6 vajec a rozděl je po ploše. Posol je a dej péct na dalších 12 minut. Bílek by měl být pevný.
Během pečení v misce smíchej špenát, olej a citrónovou šťávu.
Po upečení rozděl na koláč kousky šunky, posypej jarní cibulkou a rozprostři špenát. Na závěr posypej hoblinkami parmazánu.