Tento recept mi vlastně trochu připomíná dětství. Jako malé mi mamka připravovala něco podobného jen těstíčko bylo palačinkové.
Tahle úprava je také vynikající, protože ten cider je tam přeci jen malinko cítit a hlavně ta omáčka nemá chybu. Jen doporučuji vzít si na její přípravu opravdu velký hrnec, aby ti karamel nevytekl ven.
Na 4 porce potřebuješ:
2 jablka Granny Smith
Olej na smažení
Na těstíčko:
¾ hrnku hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
¾ lžičky prášku do pečiva
1 lžíci cukru
½ hrnku perlivého cideru (použila jsem Magnetic Apple)
Na karamelovou omáčku:
⅔ hrnku medu
1 lžíci cukru
⅔ hrnku smetany 30%
1 lžičku másla
Větší špetku skořice
Jablka oloupej a zbav jádřinců. Nakrájej je na čtvrtiny a tu pak každou na 4 plátky. Případně lze jablka nakrájet na kolečka.
V míse smíchej ingredience na těstíčko a metlou promíchej. Konzistence by měla připomínat trošku hustší palačinkové těsto.
V pánvi si rozpal asi 2 cm vrstvu oleje. Každý kousek jablka obal v těstíčku, nech trochu okapat a smaž dozlatova z obou stran. Hotové je dávej na ubrousek okapat.
Na omáčku smíchej ve vyšším hrnci med, cukr a smetanu. Směs pomalu zahřívej a občas míchej. Měla by dosáhnout teploty 115°C. Potom ji hned sundej z plotýnky a vmíchej rychle máslo a skořici.
Osmažené kousky jablek dej na talíř a pokapej omáčkou dle chuti. Jen pozor, je velmi horká!
Tip: V receptu používám jednotky v podobě hrnků. Jeden uvedený hrnek má 250 ml.