Vyberte stránku

Měkoučké bochánky plné kokosu, čokolády a sladké akorát, to jsou přesně tyto scones. Klíček k úspěchu zpracování těsta je studené máslo a smetana a těsto zbytečně nehníst více, než přijde k sobě. Vždy bude lepivé, takže nepřidávejte moc mouky, bylo by potom tuhé.
Scones můžeš vykrajovat kulatým vykrajovátkem nebo udělat placku vysokou 2 cm a nařezat ji jako pizzu.
Nejlepší jsou hned po upečení. Před pomazáním vajíčkem je také můžeš zamrazit a potom je upéct, když budeš mít chuť. Jen prodloužíš dobu pečení o 1-2 minuty.

Na 8 scones potřebuješ:
240 g hladké mouky
2 1/2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
3 lžíce cukru
56 g studeného másla
40 g strouhaného kokosu
100 g čokolády 70%
250 ml smetany 33%
1 vejce, prošlehané se lžící mléka
plátky kokosu

Předehřej troubu na 215°C a plech vylož pečicím papírem.
V míse promíchej mouku, prášek do pečiva, špetku soli a cukr. Přidej máslo a promni rukama tak, aby vzniklo něco jako drobenka. Vmíchej kokos a kousky čokolády. Přilij smetanu a opatrně stěrkou vytvoř těsto. Když se trochu spojí, dej ho na pomoučenou plochu a trochu propracuj. Stačí párkrát přeložit. Z těsta udělej kulatou placku o výšce 2 cm. Scones můžeš vykrajovat nebo placku nakrájíš jako pizzu na 8 dílů. 
Dej je na plech, pomaž vejcem a posyp plátky kokosu.
Peč 10-13 minut. Nejlepší jsou hned po upečení.