Vyberte stránku

Často si dáváme steak jen s bramborami nebo batáty pečenými v troubě. Tentokrát jsem měla chuť na salát, který bude rychle hotový a nebude to jen nakrájená zelenina. Tento salát je trochu neobvyklý, ale k masu krásně ladí. Jako základ salátu jsem použila směs listí s rukolou, která svou hořkostí srazí sladkost hrušek, ale klidně použij co ti chutná. Celé jsem to zakápla jen trochou balzamikového octa, aby vynikly ostatní chutě.
Recept lze připravit velmi rychle, protože opékání masa a hrušky lze dělat současně.

Pro 2 osoby potřebuješ:
400 g rump steak
olej
Čerstvě mletý pepř
2 větší hrsti směsi salátových listů
2 lžíce másla
½ lžíce cukru
1 hrušku, oloupanou a nakrájenou na kostičky
Hrst pekanových ořechů
40 g Gorgonzoly
Balzamikový ocet

Steak vytáhni z ledničky a nech ho dojít pokojové teploty, cca 20 minut. Potom ho pomazej rukou z obou stran trochou oleje a opepři.
Rozehřej si pánev podle velikosti masa na vysokou teplotu. Opeč na ní steak z obou stran. A dej ho odpočinou na dřevěné prkénko alespoň na 10 minut.
Rozehřej si menší pánev na střední teplotu a rozpusť v ní máslo. Přidej cukr a nech ho rozpustit. Potom přisyp kousky hrušky a opékej, dokud trochu nezměkne a nepustí šťávu, cca 5 minut. Opatrně hrušku vyndej tak, aby tam šťáva zůstala. Nasyp tam pekanové ořechy a za občasného míchání opékej 1-2 minuty. Po opečení je dej na pečící papír.
Na talíř rozprostři salátové listy. Maso nakrájej proti vláknu na plátky, posol a dej na salát. Potom přidej hrušku, ořechy a Gorgonzolu. Zakápni balzamikovým octem.