Je skvělé si připravit domácí granolu podle Vaší chuti a toho co máte doma. Dá se také použít jako jedlý dárek, jen je třeba ji připravit těsně před předáním. Tahle je už taková podzimní a krásně voní kořením.
Na 6 porcí potřebuješ:
200 g ovesných vloček
60 g pekanových ořechů
60 g plátků mandlí
60 g másla
60 ml javorového sirupu
2 lžíce medu
1/2 lžičky zázvoru
1 lžičku perníkového koření
špetku soli
40 ml espressa
Horkovzdušnou troubu předehřej na 130°C. Plech vylož pečicím papírem.
Ve velké míse promíchej vločky, ořechy a mandle.
V malém hrnci nech rozpustit máslo, přidej sirup, med, zázvor, koření a sůl.
Tekutou směs nalij do suché, přidej espresso a řádně promíchej. Směs rozprostři na plech a peč 35-40 minut. Hlídej aby se směs nespálila. Pokud se ti bude zdát pořát mokrá, nech ji tam o pár minut déle. Po upečení nech vychladnout a potom granolu nalámej na kousky.
Skladuj ve vzduchotěsné nádobě 2 týdny. Pokud bude ke konci granola vlhká, můžeš ji vysušit v troubě na 150°C 5-8 minut.