Vyberte stránku

Šťavnatost této panenky Vás dostane na kolena stejně jako její ochucení. Oboje nemá chybu. Tajemstvím je krátké naložení masa do slaného nálevu, díky němuž je maso po upečení křehčí a šťavnatější. Přitom to zabere jen 20 minut. Nenechávejte to více, protože by se mohla už měnit struktura masa.

Na 2 porce potřebuješ:
1 vepřovou panenku (500 – 600 g)
1/2 lžíce soli
1/2 litru teplé vody
1 lžíci jablečného octa
1 lžíci cukru
hrst ledu
sušené chilli dle chuti (1/2 lžičky – 1/2 lžíce)
1/2 lžíce sušeného česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky uzené papriky
špetka čerstvě mletého pepře
2 lžíce oleje
1 lžičku provensálských bylinek
1 lžíci citrónové šťávy
20 g másla na 3 – 4 plátky

Nejprve si připrav lázeň pro maso. V misce s teplou vodou rozpusť sůl, přidej ocet, cukr a promíchej. Panenku dej do misky takové, aby po zalití byla celá ponořená. Zalij nálevem a přidej led. Nech namočené 20 minut.
Předehřej troubu na 200°C.
Zatím si připrav směs na obalení masa. V misce smíchej chilli, česnek, sůl, uzenou papriku a pepř.
Maso omyj pečlivě vodou a osuš. Vetři do něj připravené koření. Na oleji nech maso ze všech stran zatáhnout.
Maso přendej na kus alobalu a vetři do něj provensálské bylinky a  zalij citrónovou šťávou. Navrch dej kousky másla a maso pečlivě zabal.
Peč podle tloušťky 15 – 25 minut. Po 15 minutách změř teploměrem maso. Mělo by mít vnitřní teplotu cca 60°C. Kontroluj každých 5 minut.
Upečené maso nech 5 minut odpočinout, potom jej nakrájej na plátky a podávej.