Nevšední omáčka z pečeného česneku, kterou si spolehlivě zamilujete.
Pečením v troubě česnek zesládne a přijde o svoji typickou štiplavost. Takový česnek můžete použít na polévku, pomazánku, nebo jen tak namazat na chleba.
Na 2 porce potřebuješ:
1 paličku česneku
1 lžičku oleje
20 g másla
40 ml vína
40 ml kuřecího vývaru
150 ml smetany 33%
1 lžíci nasekané petrželky
špetku muškátového oříšku
sůl a pepř
15 g parmazánu
250 g čerstvých těstovin (ravioly nebo tortelliny)
Nejprve si připrav česnek. Klidně i den předem. Troubu předehřej na 180°C. Paličku česneku seřízni vodorovně navrchu tak, aby se odhalili všechny stroužky. Polož ji na kus alobalu, polij olejem a zabal. Peč v troubě 45 – 60 minut.
Těstoviny dej vařit dle návodu.
Na pánvičce rozpusť máslo a nech ho trochu zkaramelizovat. Vymačkej stroužky česneku ze slupky a rozmačkej je vidličkou. Přidej je do másla, promíchej a opékej 30 vteřin. Přidej víno, promíchej a nech ho odpařit, trvá to 2-3 minuty. Přilij vývar, smetanu, přisyp petrželku, oříšek, sůl a pepř a nech vařit 5 minut. Vypni plotýnku a vmíchej parmazán. Nakonec přidej uvařené těstoviny. Pokud se ti zdá omáčka příliš hustá, můžeš ji zředit trochou vody z těstovin.