Vyberte stránku

Často se inspiruji na stránkách anglicky psaných blogů. Potom je ale trochu obtížnější překládat jejich názvy jídel do češtiny.
Tyhle sušenky jsou thumbprint cookies. Jmenují se tak proto, že důlek do nich se dělá pomocí palce, případně vařečky, a do něj potom přijde marmeláda.
Výhoda těchto sušenek je, že do nich přijde relativně málo cukru a jako základ slouží slané máslo. Díky tomu jsou sušenky krásně máslové, nepřeslazené a mírně slané. Více je z nich cítit marmeláda, kterou použiješ, proto je lepší vybrat kvalitní a spíše tužší, aby nevytekla ven.

Na 20 – 24 sušenek potřebuješ:

  • 250 g změklého slaného másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru + 1/4 hrnku na posypání (nemusí být)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku jahodové marmelády

Předehřej troubu na 160 stupňů.
Vyšlehej máslo s cukrem do světlé pěny. Přidej sůl, extrakt a znovu promíchej. Nakonec vsyp mouku a vypracuj těsto.
Nech ho odpočinout v ledničce 30 – 60 minut.
Z těsta udělej asi 2 cm kuličky. Zadní stranou vařečky do nich udělej důlky a dej jen plech vyložený pečícím papírem. Dělej je spíše hlubší než širší, aby marmeláda nevytékala ven.
Malou lžičkou nebo zdobícím sáčkem dej trochu marmelády do důlků a plech dej na asi 5 minut do ledničky.
Peč v troubě 20 – 25 minut.
Po upečení je nech vychladnout na plechu asi 5 minut a potom dej na mřížku vychladnout úplně. Vychladlé sušenky můžeš posypat moučkovým cukrem.
Upečené sušenky vydrží několik dní při pokojové teplotě v uzavřené nádobě. U nás budou ale asi do druhého dne pryč.