Další z receptů po mé babičce. Výborné máslové kynuté těsto, ze kterého uděláš mazanec nebo vánočku.
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu a rozinky předem namáčím do rumu. Před přidáním do těsta rum sliju.
Údaje o kynutí a pečení se mohou trochu lišit dle teploty v místnosti a podle trouby. Je třeba to vyzkoušet.
Nerada vypracovávám těsto, takže za mě to dělá robot. V tom případě přisypu celou mouku a použiju nástavec hák.
Ze stejného těsta na Vánoce připravuji vánočku.
Na 1 mazanec potřebuješ:
500 g polohrubé mouky
110 g másla pokojové teploty
110 g cukru
2 žloutky
30 g droždí
250 ml vlažného mléka
1/2 lžičky sušené citrónové kůry
20 g rozinek
35 g mandlí
sůl
mandle na posypání, bílky na potření
Předem si odvaž všechny suroviny. V části vlažného mléka rozmíchej 20 g cukru, 2 lžíce mouky a droždí. Nech vzejít kvásek.
V míse utři máslo s cukrem a žloutky. Do zbytku mléka dej rozpustit sůl.
Mouku prosej k utřenému máslu. Část si nech na vypracování těsta. Přilij kvásek a mléko se solí. Vypracuj těsto nejdříve v míse vařečkou. Potom ho vyklop na vál a zpracuj rukama. Nakonec do něj zaválej rozinky a mandle. Vypracované nelepivé těsto dej do mísy, zasyp trochou mouky a přikryj čistou utěrkou. Těsto nech v teple kynout, dokud nebude dvojnásobné. Může to být hodinu a půl i více.
Po vykynutí ho přendej na vál a vytvaruj mazanec. Ten nech pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Troubu si předehřej na 200°C.
Vykynutý mazanec pomaž bílky, posypej mandlemi a ostrým nožem nařízni do kříže. Peč ho 7 minut na 200°C a potom teplotu stáhni na 150°C a nech dopéct dalších 23 minut. Vyzkoušej špejlí, jestli je mazanec upečený, pokud ne, přidej 5 minut. Když se bude nahoře připalovat, přikryj ho alobalem.