Čočka trochu jinak než ji známe. Ideální jako lehký oběd. Případně ji lze podávat jako přílohu s opečeným lososem. V tom případě bych ale ubrala na tekutinách.
Na 4 porce potřebuješ:
2 lžíce másla
1/2 cibule nakrájená nadrobno
2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
2 řapíky celeru na tenké proužky
125 ml bílého vína
200 g předvařené čočky
2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
1 litr kuřecího vývaru
1 bobkový list
1/2 lžičky tymiánu
1/2 kelímku smetany 12%
3 hrsti listového špenátu
sůl a pepř
Na másle opékej cibuli, mrkev a celer asi 10 minut ve středním hrnci. Přidej víno a nech odpařit alkohol. Přidej čočku, brambory, bylinky a zalij vývarem, aby bylo vše ponořené. Vař na mírném ohni asi 20 minut a v případě potřeby přidej vývar. Vždy ale jen tolik, aby byla směs téměř ponořená.
Když jsou čočka i brambory uvařené, tak kousky brambor vařečkou trochu rozmačkej, aby čočka zhoustla. Přidej smetanu a špenát. Zamíchej a sundej z plotýnky. Dochuť solí, pepřem a podávej.
Recept je převzatý z mého původního blogu mangiare.cz