Koláčky jsou díky ricottě lehčí, ale přesto cheesecake hodně podobné. Jelikož jsou doplněné medem, není těsto slazené vůbec a náplň pouze trochu, takže vše chuťové krásně ladí a není zbytečně přeslazené. Pokud neseženete fíky, lze použít jakékoliv menší ovoce, jako maliny, borůvku, jahody.
Na 3 koláčky o průměru 12 cm potřebuješ:
50 g mandlové mouky
120 g hladké mouky
70 g studeného másla
špetku soli
1 lžičku studené vody
4 žloutky
60 g cukru
400 g ricotty
1 lžičku vanilkového extraktu
3-4 lžíce medu
1-2 čerstvé fíky (nebo jakékoliv menší ovoce)
V robotu s plochým nástavcem smíchej mouky, máslo a sůl. Směs by měla připomínat drobenku. Potom přidej vodu a jak se hmota spojí, vyndej těsto a rozděl na 3 díly. Každý vyválej a vylož s ním opatrně formičky. Přebytečné těsto odřízni. Dej do ledničky za 30-40 minut.
Mezitím si vyndej ricottu a připrav žloutky.
Předehřej troubu na 190°C (170°C horkovzdušnou).
Formičky s těstem vylož papírem na pečení a vsyp do něj fazole. Peč 15 minut. Potom papír sundej a dopékej dalších 5 minut.
V robotu s balónovou metlou smíchej žloutky s cukrem až směs zesvětlá. Přidej ricottu a vanilkový extrakt. Ricottovou směs rozděl do formiček a uhlaď lžící. Peč 25 minut. Po upečení je nech vychladnout. Potom na ně rozděl fíky zakapej medem.
Recept je převzatý z původního blogu mangiare.cz