Vyberte stránku

Jedna z prvních domácích zmrzlin, co jsem kdy dělala a je vážně výborná. Jde ji doma udělat i bez zmrzlinovače, jen je příprava trochu náročnější. Po vložení do mrazáku je potřeba každou půlhodinu zmrzlinu pečlivě promíchat až do úplného zamrznutí. Struktura asi nebude taková jako ze zmrzlinovače, ale jde to.
Jahody jsou obalené v balzamikovém octu a cukru a opečené. Nevěřila bych, že z této neobvyklé směsi bude taková dobrota. Určitě to stojí za vyzkoušení. Díky pečení přijdou jahody o většinu vody v sobě a stane se z ní výborný syrup, který při mrazení nenaruší strukturu zmrzliny kousky ledu.

Na pečené jahody potřebuješ:

  • 250 g jahod, očištěných a nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci balzamikového octa

Předehřej troubu na 190°C.
Smíchej jahody, cukr a ocet, aby jahody byly pěkně obalené. Dej péct do trouby na 20-25 minut. Pozor aby se šťáva nezačala pálit. Směs přelij do misky, nech vychladnout a potom ještě vychlaď v ledničce.

Na zmrzlinu potřebujete:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 lžičky vanilkového extraktu

Vše smíchej a nech chvíli stát, aby se cukru rozpustil. Přelij do zmrzlinovače a postupuj dle údajů od výrobce. Když je zmrzlina již z části ztuhlá, přijdete do ní jahody i se šťávou. Téměř hotovou zmrzlinu přendej do uzavíratelné misky a nech v mrazáku ztuhnout.
Před podáváním ji nech cca 10 minut povolit.