Vyberte stránku

Bez dýňového risotta to není ten správný podzim, stejně jako bez dýňové polévky. Takhle s dýňovým pyré jsem ho dělala vlastně poprvé. Jinak jsem vždy přidávala kousky dýně. Díky pyré je ale risotto krásně krémové. Navrch můžete dát třeba opečené žampiony nebo nivu a vlašské ořechy. A nebo třeba nic a upečete si k tomu vepřovou panenku nebo kuřecí prso. I tak bude báječné.

Na 4 porce potřebuješ:
1 cibuli
30 g másla
2 stroužky česneku, prolisované
1 lžička tymiánu
300 g rýže na risotto
75 ml bílého vína
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml dýňového pyré
80 g parmazánu
30 g studeného másla
125 g opečené slaniny
hrst dýňových semínek

Ve velké pánvi na rozpuštěném másle pomalu opékej cibuli až zesklovatí.
Přidej česnek, tymián, rýži a chvíli opékej a míchej, aby se rýže obalila omastkem.
Přidej víno a nech ho odpařit.
Potom postupně zalévej vývarem a vždy když se vstřebá, tak přidej další. Ke konci rýži ochutnávej, aby se nerozvařila, nebo nebyla naopak moc tvrdá. Každá nasává jiné množství tekutiny. Až bude rýže hotová sundej risotto z plotýnky.
Vmíchej do něj pyré, parmazán a máslo. 
Podávej posypané slaninou a semínky.