Dýňová polévka, kdy v základu je přidaný pórek a mrkev, takže chuť není je vyloženě dýňová, ale další zelenina ji doplňuje. Smetana chuť zjemní a na závěr přijde opečená slanina a strouhaný parmazán. Oboje je úžasné všude. 🙂
Na 4-6 porcí budeš potřebovat:
2 lžíce másla
1 pórek, světlou a světlezelenou část nakrájenou na kolečka
1 mrkev, nastrouhanou
2 stroužky česneku, nadrobno
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/2 l zeleninového vývaru
1 máslovou dýni, oloupanou, nakrájenou na kousky
sůl a pepř
1 smetanu 12%
plátky slaniny
strouhaný parmazán
Na másle opeč pórek a mrkev. Až bude zelenina opečená asi po 10 minutách přidej zázvor a česnek a ještě chvílí opékej. Přidej kousky dýně a také pár minut opeč. Zalij vývarem, přiveď k varu a nech asi 15 minut vařit, aby dýně byla měkká.
Zapni si troubu na 150°C, plech vylož pečícím papírem nebo podložkou a rozlož na něj slaninu. Opékej do zlatova cca 7-10 minut. Hlídej ji, ať ji nespálíš.
Polévku nech chvíli vychladnout, přidej smetanu a pomocí ručního mixéru rozmixuj polévku.
Dochuť solí a pepřem. Podávej se strouhaným parmazánem a kousky opečené slaniny.