Taková pomalá předzvěst vánoc jsou pro mě tyto muffiny. Voní po perníku, jsou plné čokolády a kousků hrušky, přitom ale nejsou moc sladké.
Na drobenku potřebuješ:
75 g strouhaného perníku
25 g hladké mouky
2 lžíce strouhané čokolády
25 g studeného másla
30 g třtinového cukru
1 lžičku perníkového koření
Vše promíchej v misce pomocí prstů na drobenku.
Na 12 muffinů potřebuješ:
150 g mléčné čokolády
120 g másla
2 hrušky oloupané a nakrájené na kostičky
175 g hladké mouky
špetku soli
35 g kakaa holandského typu
1 lžičku prášku na pečení
3/4 lžičky sody
1 lžičku vanilkového extraktu
125 ml podmáslí
2 vejce
Předehřej troubu na 180°C a formu na muffiny vylož papírovými košíčky.
Na pánvi nech lehce zkaramelizovat kousky hrušky a dej je stranou ať vychladnou.
Do hrnce si dej vodu a vsaď do něj misku ze skla nebo nerezu. Dno misky se nesmí dotýkat vody. Plotýnku zapni na střední teplotu a do misky nalámej čokoládu a přidej máslo. Za stálého míchání nech rozpustit. Misku dej stranou, aby směs trochu vystydla.
Ve velké míse promíchej mouku, sůl, prášek na pečení, sodu a kakao. 3 lžice drobenky přidej do sypké směsi. V menší misce prošlehej extrakt, podmáslí a vejce. Tekutou směs přilij do suché a promíchej. Přidej čokoládovou směs a hrušku. Lehce promíchej a rozděl směs do košíčků. Bohatě posyp drobenkou.
Peč 25 minut. Po upečení nech vychladnout.