Vyberte stránku

Není snad nic horšího, než když si připravíte výborné maso s přílohou a nemáte po ruce žádnou lahodnou omáčku či dip, který chuť jídla jen umocní. Chutney či česky čatný je velmi hustá omáčka původem z Indie, které má široké spektrum chutí od pikantní až po sladké.
Jako milovnice cibule jsem si nemohla nepřipravit cibulové chutney. Právě k masům či přílohám je skvělý zvýrazňovač chutí. Osobně doporučuji červenou cibuli, která má sladší chuť, nicméně lze použít kteroukoliv.

Na dvě zavařovací sklenice plné chutney budete potřebovat:

  • 8 červených cibulí, nakrájené na hrubo
  • špetku chilli
  • 150ml balzamikového octa
  • 150ml vinného octa
  • 200g hnědého cukru
  • špetka soli a pepře
  • olivový olej

Hrubě nakrájenou cibuli a kousky chilli papriček osmahni pomalu na pánvi dokud nezhnědne. Pozor aby se nepřipalovala. To zabere cca 20 minut.
Přidej vinný a balzamikový ocet, cukr a vařte cca 30 minut, dokud nezačne konzistence chutney houstnout a omáčka držet na spodní části lžíce. To uděláš tak, že spodní stranu lžíce namočíš do šťávy z chutney, otočíš a přejedes přes ni prstem. Pokud čára drží a nerozteče se, tak je konzistence správná.
Chutney za tepla rozděl do zavařovacích sklenic a pořádně uzavři.
Chutney by mělo ve sklenicích vydržet minimálně 2 týdny, nejlépe celý měsíc. Chuť poté bude výraznější.

Převzato z našeho původního foodblogu mangiare.cz