Není snad nic horšího, než když si připravíte výborné maso s přílohou a nemáte po ruce žádnou lahodnou omáčku či dip, který chuť jídla jen umocní. Chutney či česky čatný je velmi hustá omáčka původem z Indie, které má široké spektrum chutí od pikantní až po sladké.
Jako milovnice cibule jsem si nemohla nepřipravit cibulové chutney. Právě k masům či přílohám je skvělý zvýrazňovač chutí. Osobně doporučuji červenou cibuli, která má sladší chuť, nicméně lze použít kteroukoliv.
Na dvě zavařovací sklenice plné chutney budete potřebovat:
- 8 červených cibulí, nakrájené na hrubo
- špetku chilli
- 150ml balzamikového octa
- 150ml vinného octa
- 200g hnědého cukru
- špetka soli a pepře
- olivový olej
Hrubě nakrájenou cibuli a kousky chilli papriček osmahni pomalu na pánvi dokud nezhnědne. Pozor aby se nepřipalovala. To zabere cca 20 minut.
Přidej vinný a balzamikový ocet, cukr a vařte cca 30 minut, dokud nezačne konzistence chutney houstnout a omáčka držet na spodní části lžíce. To uděláš tak, že spodní stranu lžíce namočíš do šťávy z chutney, otočíš a přejedes přes ni prstem. Pokud čára drží a nerozteče se, tak je konzistence správná.
Chutney za tepla rozděl do zavařovacích sklenic a pořádně uzavři.
Chutney by mělo ve sklenicích vydržet minimálně 2 týdny, nejlépe celý měsíc. Chuť poté bude výraznější.
Převzato z našeho původního foodblogu mangiare.cz