Vyberte stránku

Tento recept je trochu časově náročnější, ale výsledek si myslím stojí za tu námahu. Jen je třeba nechat buchtu pořádně vychladit kvůli krému.
Buchta se v angličtině jmenuje poke cake, protože do upečeného „korpusu“ po jeho vychladnutí uděláte důlky vařečkou.

Na 1 plech potřebuješ:
300 g polohrubé mouky
100 g cukru
1 prášek do pečiva
1 vejce
250 ml oleje
250 ml mléka
400 g borůvek
2 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
220 g másla, změklého
450 g krémového sýra, změklého
200 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce citrónové šťávy
kůra z 1 citrónu

Troubu předehřej na 180°C. Plech vymaž olejem  vysyp krupicí nebo hrubou moukou.
Ve velké míse promíchej mouku, cukr a prášek do pečiva. V menší misce prošlehej. mléko, olej a vejce. Mokré suroviny nalij do suchých a promíchej tak, aby se těsto lehce spojilo, ale nebylo přemíchané. Nalij na plech a rozprostři do krajů. Dej péct do trouby na 20 minut nebo až špejli vytáhneš suchou. Nech úplně vychladnout.
V hrnci nech probublávat 7 minut směs borůvek, cukru a citrónové šťávy.
Metlou v robotu promíchej máslo a krémový sýr. Přidej cukr, šťávu z citrónu, kůru a extrakt. Vymíchej do hladkého krému.
Rukojetí vařečky udělej důlky do buchty. Rozetři svařené borůvky a navrch dej krém.
Nech vychladit nejlépe přes noc, aby krém zatuhl.