Vyberte stránku

Boží milosti jsou takové velikonoční cukroví. Těsto není příliš sladké, je trochu navinulé od použitého vína, případně zakysané smetany, usmažené na sádle a obalené v cukru. Není to tedy žádná dietka. Jednou za čas si je ale stojí za to připravit. Receptů je jako vždy spousta. Tento je jednoduchý a rychlý díky jen půl hodinovému odlezení v lednici.

Na 35 ks potřebuješ:
300 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku strouhané citrónové kůry
špetku soli
60 g rozpuštěného másla
90 ml mléka
3 lžíce vína
2 žloutky
300 g sádla na smažení
vanilkový moučkový cukr na obalení

V míse promíchej mouku, prášek do pečiva, kůru a sůl. Přidej máslo, mléko, víno a žloutky. Promíchej vařečkou. Až se těsto trochu spojí tak o vyklop na pomoučený vál a zpracuj rukama až bude hladké a pružné. Dej ho vychladit na půl hodiny do ledničky.
Odpočinuté těsto vyválej na pomoučené ploše na placku o síle 5 mm. Rádýlkem vykrájej čtverce nebo obdélníky o straně 5 – 6 cm. Uvnitř 2x prořízni nožem.
V rendlíku si rozpusť sádlo a upeč v něm milosti dozlatova. Nech okapat na ubrousku a ještě teplé je obaluj ve vanilkovém moučkovém cukru.