Vyberte stránku

Po delší době jsem se rozhodla uvařit boloňskou omáčku. Vždycky jsem ji dělala podle sebe a nacpala do ní to, co bylo doma zrovna po ruce. Tentokrát jsem se rozhodla ji udělat trochu blíže tomu, jak by měla vypadat. Samozřejmě jako spousta receptů se i boloňská omáčka vaří na různé způsoby. Proto ten můj berte jako jednu z variant.

Na 4 porce potřebuješ:
2 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 cibuli, nakrájená nadrobno
2 řapíky celeru, nakrájené na menší kousky
1 větší mrkev, nastrouhanou na jemno
350 g mletého hovězího masa
200 ml suššího bílého vína (můžete použít i červené)
400 g konzervovaných rajčat (použila jsem rajčata ochucená oregánem)
sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
330 g těstovin
strouhaný parmazán na posypání

Ve větším hrnci se silnějším dnem si rozehřej olej a máslo. Opékej cibuli asi 2 minuty. Přidej mrkev a celer a opékej další 2 minuty. Přidej mleté maso a promíchávejte, aby se opeklo ze všech stran. Zalij vínem a nech ho odpařit. Přilij rajčata, osol, přiklop pokličkou a nech probublávat na mírném ohni 2 hodiny. Občas zamíchej. Pokud se ti bude zdát omáčka příliš hustá, přidej v průběhu vaření trochu vody.
Nakonec dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podávej s těstovinami a strouhaným parmazánem.