Italské risotto ideální jako příloha třeba k opečené panence, případně výborné i jen takto.
Na 6 porcí potřebujete:
1,5 l zeleninového vývaru, vroucího
50 g másla
2 hrsti čerstvých bylin, polovinu jemně nasekanou
50 g parmazánu, polovina jemně nastrouhaná, polovina na hobliny
150 ml bílého vína
1 cibuli, nakrájenou najemno
300 g rýže na rizoto
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce oleje, z toho jednu promíchanou se 2 lžícemi balzamikového octa k podávání
Ve velké pánvi na polovině másla nech změknout cibuli. (Pozor, nesmí být hnědá) Přidej rýži a nech osmahnout. Zalij vínem a nech ho vyvařit. Přilij naběračku vývaru a za stálého míchání nechte vsáknout do rýže. Takto pokračuj dokud nebude rýže téměř měkká. Pánev stáhni z ohně, vmíchej olej, bylinky, máslo, sůl a pepř. Zbylé bylinky promíchej s olejem a balzamikem. Touto směsí a hoblinami parmazánu posyp rizoto a podávej.