S nastupujícím podzimem se mi opět vrací období polévek na zahřátí a tahle je přesně taková. Není vyloženě pálivá, ale kari pasta pěkně zahřeje a zbytek surovin dovede chuť polévky k dokonalosti.
Polévka je doplněna o opečenou cizrnu, kterou můžete připravit na pánvi nebo v troubě. Můžete si ji připravit také jen tak k televizi s různým kořením jako takové „zdravější“ zobání.
Na 4-6 porcí potřebuješ:
1 lžíci oleje
1 malou cibuli, nakrájenou najemno
2 stroužky česneku, nakrájené najemno
1/2 lžičky zázvoru
2 lžíce červené kari pasty
750 g batátů, oloupaných a nakrájených na kostičky (cca 2 střední batáty)
1 litr drůbežího vývaru
400 ml kokosového mléka
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce limetkové šťávy
Na opečenou cizrnu:
1 lžíci oleje
1 konzervu cizrny, propláchnuté a osušené
sůl, pepř
V hrnci na rozehřátém oleji nech opékat cibuli asi 3 minuty. Přidej zázvor, kari pastu a česnek a opékej asi ještě 2 minuty. Potom vsyp batáty, přilij vývar, kokosové mléko, rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přiveď k varu a vař 15 minut až batáty změknou.
Mezitím připrav cizrnu. Na pánvi rozehřej olej na vyšší teplotu, přisyp cizrnu, osol, opepři a opékej dokřupava asi 6 minut.
Uvařeno polévku sundej z plotýnky a nech chvíli vychladnout. Rozmixuj dohladka tyčovým mixérem. Do misky nalij polévku, posyp cizrnou a můžeš ozdobit třeba rukolovým pestem.