Cukroví, které jsem se rozhodla upéct podle receptu babičky je vinné cukroví. Tušíte správně, do těsta přijde víno. Díky němu je cukroví jemně nadýchané a krásně se rozpouští na jazyku. Rohlíčky a vinné cukroví patřilo v dětství k mým nejoblíbenějším druhům a mám je spojené s Vánoci, jinak to prostě není ono.
Těsto zpracovávej co nejrychleji, aby s máslo nezačalo rozpouštět. Potom se tím pracuje o dost hůře.
Na 50 kusá potřebuješ:
250 g hladké mouky
240 g másla
1 žloutek
50 ml vína
vanilkový cukr na obalení
Z ingrediencí vypracuj měkké těsto a nech ho alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici zabalené v potravinářské fólii, nejlépe přes noc.
Předehřej troubu na 180 °C. Těsto rozděl na půl. Jednu půlku nechte venku a druhou zatím uložte zpět do lednice. Na vále vysypaném moukou vyválejte těsto na tloušťku 3 mm. Vykrajuj menší tvary. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem do světle žluté barvy, asi 16 minut.
Nech chvilku vychladnout a ještě teplé obal ve vanilkovém cukru. Dávej pozor, těsto je poměrně křehké.
Nech chvilku vychladnout a ještě teplé obal ve vanilkovém cukru. Dávej pozor, těsto je poměrně křehké.