Vyberte stránku

Nejčastěji dělám lososa jen na tak opečeného a pánvi s trochou soli a víc k němu nepotřebuji. Pokud je maso kvalitní, nechci jeho chuť ničím komplikovat.
Občas ale mám chuť si jej připravit jinak. Tahle omáčka je poměrně výrazná díky jednotlivým surovinám, ale po smíchání s rýží je chuťově akorát.

Na 2 porce potřebuješ:

  • 100 g basmati rýže
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší stroužek česneku, nadrobno
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce limetkové šťávy (ze dvou limetek)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 2 filety z lososa bez kůže (každý asi 180 g)
  • 1 lžičku oleje
  • 3 hrsti špenátu
  • 2 lžičky sezamových semínek

Předehřej troubu na 200°C.
Rýži uvař dle instrukcí na balení.
V malé pánvičce rozpusť máslo a asi minutku na něm opékej česnek. Přidej med, limetkovou šťávu a sojovou omáčku. Povař asi 3 minuty, až směs začne bublat.
V misce promíchej kukuřičný škrob se lžičkou vody. Přidej do omáčky a asi minutu povař. Měla by začít pomalu houstnout.
Filety dej na plech vyložený alobalem každý potři asi lžičkou omáčky. Peč 8-10 minut.
V pánvičce nech na oleji „zavadnout“ špenát.
Do misek rozděl rýži, přidej špenát a kousky lososa a polij zbytkem omáčky. Posypej sezamovými semínky.