Plantainům se také jinak říká zeleninový banán. Dužina obsahuje hodně škrobu a chutí mi připomínají spíše brambory. Proto se hodí k tepelné úpravě. Připravuje se z nich polévka, kaše nebo směs na kari. Další úpravou je právě opékání. Jen pozor, jeho struktura je opravdu jiná, takže se nedá oloupat jako klasický banán. Slupku je třeba okrájet.
Pokud hledáte zajímavý dezert nebo doplněk ke zmrzlině, jogurtu nebo ovesné kaši, je tento recept právě pro Vás. Vůbec se nelekejte, že nemáte po ruce plantainy. Vystačíte si i se zelenými banány. Jen pozor, protože jejich tepelná úprava bude rychlejší.
Na 2 malé porce potřebuješ:
1 lžíci olivového oleje
1 plantain nebo 2 zelené banány
1 lžíci medu
1 lžíci horké vody
Špetku skořice
Rozpal si pánev a dej do ní olej. Opékej plantain pár minut z každé strany. Během opékání smíchej v misce med, vodu a skořici. Když jsou kousky plantainu zlaté z obou stran, sundej pánev z plotýnky. Přidej medovou směs a promíchej. Nech chvíli vychladnout a podávej.