Pamatuji si, že jako malé mi občas mamka třeba o prázdninách dovolila snídat sušenky. Byla jsem z toho vždy hrozně nadšená.
Náhodou jsem objevila recept na tyto sušenky, které v Itálii občas podávají ke snídani. Namáčejí je do mléka nebo do kávy. Proto jsem se rozhodla je udělat a tak trochu zavzpomínat na dětství.
Sušenky jsou na povrchu křupavé a uvnitř vláčné díky mléku kypřícímu prášku.
Jdete do toho se mnou?
Na 16 sušenek potřebuješ:
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vejce pokojové teploty
- 3/4 hrnku cukru + na obalení
- 1/4 hrnku mléka pokojové teploty
- 1/4 hrnku oleje
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Předehřej troubu na 180°C a 2 plechy si vylož pečícím papírem
V míse promíchej mouku, prášek do pečiva a sůl.
V další misce prošlehej vejce a cukr metličkou, tak aby směs zvětšila objem a zesvětlila. Nejlépe je to v robotu, ale jde o i v ruce. Do směsi přidej mléko, olej a vanilkový extrakt a opět pořádně promíchej.
Do tekuté směsi přidej po malých částech sypkou pomocí vařečky. Opatrně ji tam vždy vmíchej. V žádném případě nešlehej. Potom těsto vyklop na pomoučenou plochu a propracuj trochu rukama. Těsto by mělo zůstat trochu lepivé, takže do něj nepřidávej zbytečně moc mouky.
Z těsta vytvaruj válečky o průměru 2 cm a dlouhé 6 cm. Obal každý v cukru.
Dej péct do trouby na 12 minut a potom je nech vychladnout na mřížce.
Podávej s mlékem, kávou nebo třeba kakaem.