Perník mám spojený s dětstvím, vždy jsem se těšila, až ho mamka upeče a dám si na něj šlehačku.
Do těsta můžete přidat ořechy, mražené borůvky, tuhá povidla. Já jsem ten svůj vylepšila potřením povidly a čokoládou.
Na 1 plech potřebuješ:
200 g hladké mouky
50 g celozrnné hladké mouky
100 g cukru
2 lžíce kakaa holandského typu
1 prášek do perníku
250 ml oleje
125 ml mléka
1 vejce
1/2 sklenice řídkých povidel
100 g čokolády 70% kakaa
20 g másla
Troubu předehřej na 175°C. Plech vymaž olejem a vysyp hrubou moukou nebo krupicí.
Ve velké míse promíchej mouky, cukr, kakao a prášek do perníku. V menší misce prošlehej olej, mléko a vejce. Tekutou směs nalij do suché a promíchej. Mělo by vzniknout řídké těsto. Rozetři ho na plech do všech krajů a peč cca 20 minut. Dokud zapíchnutou špejli nevytáhneš suchou.
Ještě horký perník potři povidly. Nech úplně vychladnout a navrch rozetři směs rozpuštěné čokolády a másla. Nech zatuhnout.