Šťavnatost této panenky Vás dostane na kolena stejně jako její ochucení. Oboje nemá chybu. Tajemstvím je krátké naložení masa do slaného nálevu, díky němuž je maso po upečení křehčí a šťavnatější. Přitom to zabere jen 20 minut. Nenechávejte to více, protože by se mohla už měnit struktura masa.
Na 2 porce potřebuješ:
1 vepřovou panenku (500 – 600 g)
1/2 lžíce soli
1/2 litru teplé vody
1 lžíci jablečného octa
1 lžíci cukru
hrst ledu
sušené chilli dle chuti (1/2 lžičky – 1/2 lžíce)
1/2 lžíce sušeného česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky uzené papriky
špetka čerstvě mletého pepře
2 lžíce oleje
1 lžičku provensálských bylinek
1 lžíci citrónové šťávy
20 g másla na 3 – 4 plátky
Nejprve si připrav lázeň pro maso. V misce s teplou vodou rozpusť sůl, přidej ocet, cukr a promíchej. Panenku dej do misky takové, aby po zalití byla celá ponořená. Zalij nálevem a přidej led. Nech namočené 20 minut.
Předehřej troubu na 200°C.
Zatím si připrav směs na obalení masa. V misce smíchej chilli, česnek, sůl, uzenou papriku a pepř.
Maso omyj pečlivě vodou a osuš. Vetři do něj připravené koření. Na oleji nech maso ze všech stran zatáhnout.
Maso přendej na kus alobalu a vetři do něj provensálské bylinky a zalij citrónovou šťávou. Navrch dej kousky másla a maso pečlivě zabal.
Peč podle tloušťky 15 – 25 minut. Po 15 minutách změř teploměrem maso. Mělo by mít vnitřní teplotu cca 60°C. Kontroluj každých 5 minut.
Upečené maso nech 5 minut odpočinout, potom jej nakrájej na plátky a podávej.